De ziekte van Lyme

Elk jaar lopen mensen in Nederland zo'n 1,5 miljoen tekenbeten op. Gemiddeld krijgen ongeveer 2 à 3 op de 100 mensen de ziekte van Lyme na een tekenbeet, zo’n 27.000 mensen per jaar.

Het merendeel knapt na een antibioticumkuur op. Hiernaast wordt geschat dat 1.000 tot 1.500 mensen langdurig klachten houden, ondanks een antibioticumkuur. Het grootste deel van de mensen die de lymeziekte oploopt (77-95%) krijgt alleen een rode vlek of ring (erythema migrans), maar 2 op de 1000 tekenbeten leidt tot een uitgebreide vorm van lymeziekte met neurologische klachten, gewrichts-, huid- of hartklachten.

Wat is de ziekte van lyme?

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie: Borrelia burgdorferi. Teken kunnen deze 'lymebacterie' overdragen.

De ziekte van Lyme kun je via de beet (sommige mensen noemen het ook een prik of steek) van een besmette teek oplopen. Teken raken besmet als ze bloed opzuigen bij kleine (knaag)dieren of vogels die de bacterie bij zich kunnen dragen. Wanneer een teek later bloed van mensen opzuigt, kan de bacterie op de mens overgedragen worden. Ongeveer 1 op de 5 teken draagt de bacterie bij zich. De ziekte van Lyme kan zich op verschillende manieren uiten.