Volgezogen teek op harige arm

Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum

Laatste nieuws

Aantal mensen met lymeziekte ruim verviervoudigd

Video-update

Een expertisecentrum voor de ziekte van Lyme

Tekenbeten & lymeziekte

Elk jaar lopen mensen in Nederland meer dan een miljoen tekenbeten op. Teken kunnen verschillende ziekteverwekkers met zich meedragen. De bekendste is de Borrelia-bacterie, de verwekker van lymeziekte. Hoe eerder de teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans op besmetting. Daarom is het belangrijk om te weten wat je moet doen na een tekenbeet. Er gaan hierover veel fabels rond op internet. Wij zetten de belangrijkste informatie over tekenbeten en het verloop van de ziekte van Lyme op een rij.

Meer over tekenbeten en de ziekte van Lyme
Feiten en fabels over teken en de ziekte van Lyme

teek op blad
Laborant aan het werk

Onderzoek

De deelnemende partijen van het NLe Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum (Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum) hebben gezamenlijk onderzoeksprojecten opgezet. Met input van de patiëntenvertegenwoordigers zijn al enkele onderzoeksprioriteiten vastgesteld en worden nog nieuwe onderzoeksprioriteiten vastgesteld. Hieronder treft u informatie aan over het onderzoek dat binnen het NLe plaatsvindt.

LymeProspect
LymeProspect KIDS
Victory
Biobank
Ticking on Pandora's box

Diagnostiek & zorg

Zo’n 27.000 mensen per jaar krijgen de ziekte van Lyme. Het merendeel knapt na een antibioticumkuur op, echter houden ongeveer 1.000 tot 2.500 mensen langdurig klachten na een tekenbeet. De ziekte van Lyme kan zich uiten als rode vlek of kring, in een deel van de gevallen krijgen patiënten echter gevorderde lymeziekte.

Meer over lymediagnostiek en -zorg

Bloeddrukmetig